Kuervos del Sur es una banda xilena de rock oriünda de Curicó. Està formada per Diego Contreras (baix), Pedro Durán (guitarres), Gabriel Fierro (bateria), Jorge Ortiz (charango i quena), Nicolás Quinteros (teclats) i Jaime Sepúlveda (veus).
Aquest cop ens porten un treball de rock amb pinzellades de la música andina de la que ells han begut en la seva educació musical, realitzant el que ells anomenen rock de raiz. Interessantíssima proposta que, per les oïdes poc acostumades a aquestes sonoritats, serà molt creativa i original; i per les audiències ja avesades a elles, serà refrescant i compacta.
Iniciem amb la cançó que dona títol al treball: “De la luz”. Ens mostra una característica bastant fonamental que es repetirà durant tot el treball i que és la predominança de compassos ternaris. Sota l’aparença d’un rock estàndard es desenvolupen les dues primeres estrofes i tornades, fins l’arribada de la part amb uns ambients més tranquils i andins que, in crescendo, ens portaran al solo de guitarra i la conclusió repetint el primer vers a forma de tornada final. Magnífica presentació.
El potent riff de “Ascender” contrasta amb la subtilesa del ritme de charango, instrument que anirà aportant un contrapunt interessant a la veu que uns ofereix uns versos llargs i èpics. El concepte fonamental és que ens trobem davant d’una cançó folklòrica però amb un tractament totalment rock, creant una fusió extraordinària.
I sota els mateixos preceptes també trobem “El indio”. Tema que versa sobre el genocidi que van realitzar els conqueridors castellans durant els primers segles de la seva ocupació. Una introducció de bateria en modus fade in permet l’entrada del riff principal i les posteriors estrofes; aquesta bateria tornarà a mostrar-se en el pont instrumental. La composició es creix potent fins l’inici del recitatiu, que és un impàs a l’entrada dels passatges següents amb les melodies de la guitarra elèctrica, i un vers final repetit per realitzar una cloenda molt de “directe”.
Les precioses melodies realitzades amb escales aràbigues ens capbussen en la relaxada “Únete a mi ser”. En aquest cas les harmonitzacions estan al servei de les veus, que són el fil conductor del tema. Es van intercalen les melodies inicials i s’hi afegeix un solo en la darrera per finalitzar el tema.
Més melancòlica i reposada encara és “Regreso”. En un suau compàs de 3/4 es va desgranant la història fins l’arribada de l’interludi on aquestes arrels que reivindiquen s’eleven al primer pla amb les sonoritats dels coneguts charangos i quenas. Al igual que a “Caracol”, tot i que explorant propostes molt més en les línies del rock, explotant la ja anomenada fusió entre aquests dos mons.
De forma més ambient comença “La gruesa piel”, per seguir amb un tempo reposat i anar progressivament (és el que tenen les cançons una mica prog) augmentant d’intensitats alhora que van afegint-se idees i instrumentacions diverses en una composició amb major complexitat que les anteriors. També és força interessant les progressions d’acords que ens ofereixen a “Rastros”, dotant al tall d’una força harmònica potent i permetent que totes les línies melòdiques es perllonguin de forma sinuosa durant la seva durada.
Novament tenim un tema amb idees més suaus i relaxades on un cop més es reivindica l’origen de la música de la banda, amb els ja familiars instruments tradicionals i el sempre present ritme ternari. A aquestes alçades tenim l’oïda potser massa avesada a aquests conceptes i ja no ens resulta en tan sorprenent com abans; així que l’aturada i represa realitzada a “Los sentidos” resulta la mar de gratificant.
Allunyant-se de l’anteriorment citat, ens interpreten “Caí del Sol”, amb uns riffs potents, uns arranjaments propers al rock progressiu i unes estructures molt sinuoses. I finalitzem amb “Endless Eyes”, que compta amb la col·laboració del propi productor d’aquest treball: Alain Johannes, i s’ha d’entendre com un tall pensat en la internalització de la banda; i, per tant, és un composició bastant més estàndard en el paràmetres rock amb un tastet de les sonoritats pròpies de Kuervos del Sur.
Redactor : David Sàez