Luar na Lubre
15/02/2024 (Barcelona)
Sala : Paral·lel 62
Redactor : Josep Garganté
Fotografía: Jordi Amela (@amela_photo_concert)
Col·laboració amb : Genesimphonic- Ràdio Gelida
El magnífic i prestigiós grup de folk gallec Luar na Lubre ens va presentar aquest dijous a la sala Paral·lel 62 dins del festival Festival de Cançó BARNASANTS, el seu nou treball, el llibre-disc anomenat “XX – Encrucillada”. Aquest és el vintè àlbum de Luar Na Lubre, una edició composta d’un llibre divulgatiu del seu recorregut de gairebé quaranta anys de trajectòria en la música popular a Galícia, i un CD integrat per setze temes. És un agraïment a tots els músics, cantants i col·laboradors en aquesta trajectòria musical de la banda.
Un grup que porta des de 1986, oferint recitals per tota Espanya i en més de 40 països arreu del món. Amb un aforament gairebé complet, la banda va començar molt puntualment passats tan sols tres minuts de les 20 hores, hora de l’inici del concert. “Fuente de Araño”, la cançó d’Emilio Cao de 1977 va ser el primer tema amb el qual van iniciar el recital. “Xove en Santiago” seguiria i després va ser el torn per a “Mártiros E O Vákner” dedicada als peregrins guiat per les estrelles que feien el Camí de Santiago segles enrere i a un peregrí en concret que es deia Mártiros d’Armènia, que deien que es va enfrontar en el seu camí amb una Bèstia, amb la Bèstia “Vakner”.
Després van tocar “Roi Xordo” del 1997, del seu quart disc “Plenilunio”, inclòs en aquest nou àlbum “Encrucillada”. Va seguir el tema “Canto de Andar”, també inclòs en el nou àlbum. Seguirien amb “Hai un Paraiso”, dedicat a Sant Andreu de Teixido, després tocarien “Romeiro au Longe”, i després aquesta bonica cançó dedicada a aquesta preciosa Vila Marinera situada a la Costa da Morte a La Corunya “Camariñas” en la qual l’amic Bieito Romero va demanar la col·laboració del públic perquè seguíssin el compàs de la cançó amb els braços, va ser un moment emocionant del concert.
Ja va arribar la interpretació de la conegudíssima “O Son Do Ar’, la meravellosa peça que Mike Oldfield va convertir en ‘The Song Of The Sun’ al seu àlbum ‘Voyager’ del 1996 i que va catapultar al grup a ser encara més conegut internacionalment. Després tocarien “Os Animais”, versió basada en una melodia popular irlandesa de principis del segle XIX. La melodia va passar als EUA durant la guerra de Secessió i va ser utilitzada per tots dos bàndols, però no com a un tema pacifista sinó com un himne de guerra. Seguirien amb “Na Romería” del seu àlbum del 2020 “Vieiras y Vieiros, Historias de Peregrinos”. Torn per a “Canteixeire” i ja després seguirien amb aquestes tres peces, la famosa “The Sailor’s Hornpipe”, “Pasacorredoiras de Poio” i “Pasacorredoiras de Vilalba” amb les quals la banda va donar per finalitzat el concert, el públic va estar aplaudint drets a raudals diversos minuts demanant més cançons i de seguida Luar Na Lubre van aparèixer de nou a l’escenari.
Va ser el moment per als bisos, que van ser “Danza De Felos”, “Nao”, “Centeas” i van concloure amb “Tu Gitana”, la meravellosa cançó que va compondre el gran cantautor portuguès Zeca Afonso i en la qual Bieito Romero va tornar a demanar de nou la col·laboració del públic perquè amb les llanternes enceses dels seus mòbils els moguessin al compàs de la cançó, un moment màgic i espectacular amb el qual van finalitzar aquest magnífic concert.
Formació de Luar Na Lubre:
Bieito Romero, Gaites, acordió, zanfona
Bieito Romero Diéguez, gaita
Irma Macias, Veu
Nuria Naya, violí
Xan Cerqueiro, flautes, teclat
Brais Maceiras, acordió
Xavier Ferreiro, percussió
Patxi Bermudez bodhran, tambor
Pedro Valero, guitarra